Wat is afstand tot de arbeidsmarkt?

Bij Caparis werken bijna 2000 mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Al deze mensen zijn totaal verschillend. Dus wat betekent ‘afstand tot de arbeidsmarkt’ eigenlijk? En wanneer heb je afstand tot de arbeidsmarkt?

Als iemand niet of lastig in aanmerking komt voor een reguliere baan, spreken we van afstand tot de arbeidsmarkt. Andere benamingen zijn arbeidsbeperkt of arbeidsgehandicapt. Er zijn twee soorten (erkende) arbeidsbeperkingen:

  • Een arbeidshandicap. Dit betekent dat iemand een psychische, lichamelijke of zintuiglijke aandoening heeft, waardoor hij of zij geen reguliere baan kan hebben. Denk aan autisme, slechthorendheid, een spierziekte, chronisch vermoeidheidssyndroom of rugklachten.
  • Psychosociale problematiek. Dit betekent dat iemand moeite heeft om een reguliere baan te vinden of om regulier werk te doen vanwege psychosociale problemen. Denk daarbij aan langdurige werkloosheid, een trauma, een verslavingsverleden of zware financiële problemen.

Passende werkplek

Als iemand afstand tot de arbeidsmarkt heeft, betekent dat niet dat diegene helemaal niet (meer) kan werken. De talentvinders van Caparis zijn erin getraind om voor iedereen een passende werkplek te vinden. We gaan samen met iemand op zoek naar zijn of haar talenten. Daarna vinden we een werkplek waar deze talenten worden benut. Zo zorgen we ervoor dat iedereen meedoet. Oók mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.