‘Een passende werkplek voor iedere kandidaat, daar gaan we voor!’

Wanneer hij tevreden is over zijn werk? Als iemand die gedetacheerd is of begeleid werkt, zegt: ‘Dit had ik veel eerder moeten doen.’ Of als een werkgever vraagt: ‘Heb je nog meer van zulke toppers?’ Reinier is coördinator detacheringen en begeleid werken bij Caparis. Hij heeft contact met bedrijven die werkplekken aanbieden voor kandidaten van Caparis.

Hij overlegt met accountmanagers over mogelijkheden in nieuwe sectoren. En hij houdt nauw contact met jobcoaches over kandidaten die gedetacheerd zijn of begeleid werken. Reinier is dagelijks bezig met detacheringen en begeleid werken. ‘Bij Caparis mag iedereen zichzelf ontwikkelen. Je krijgt hier de kans om het beste uit jezelf te halen. Voor veel kandidaten is een werkplek bij een reguliere werkgever, via detachering of begeleid werken, een mooi doel. We doen er dan ook alles aan om voor iedere kandidaat
een passende werkplek te vinden.’

ZOEKTOCHT
Iedereen die bij Caparis werkt, kan bij de werkleiding aangeven dat hij of zij graag bij een reguliere werkgever aan de slag zou willen. ‘We bekijken dan of iemand daarvoor geschikt is. Als blijkt dat een kandidaat nog bepaalde vaardigheden mist, kijken we hoe hij die vaardigheden kan opdoen, zodat hij later alsnog kan worden gedetacheerd of begeleid kan gaan werken.’ Daarna start de zoektocht naar een werkplek. ‘We vragen een kandidaat in welke sector hij graag zou willen werken. Caparis heeft contact met uiteenlopende bedrijven, dus er is veel mogelijk’, weet Reinier. ‘Vinden we een geschikte vacature, dan plannen we een kennismakingsgesprek met de werkgever, de kandidaat en de jobcoach. Daarin wordt onder andere besproken wat een kandidaat wel en niet kan. Is iedereen na het gesprek enthousiast? Dan kan de kandidaat beginnen op zijn nieuwe werkplek!’

POSITIEVE GELUIDEN
Vanuit een werkplek bij Caparis naar een reguliere werkgever: dat voelt als best een grote stap. ‘Vaak valt dat mee. Dankzij het kennismakingsgesprek weet een werkgever wat hij van zijn nieuwe werknemer kan verwachten. Bovendien houdt de jobcoach nauw contact. Hij of zij komt regelmatig langs en is er voor de werknemer én werkgever.’ Reinier vertelt dat veel kandidaten het erg naar hun zin hebben op hun externe werkplek. ‘Sommigen hebben zelfs spijt dat ze niet eerder hebben gekozen voor detachering of begeleid werken. Ze zijn trots op wat ze doen en voelen zich onderdeel van het bedrijf. Ook van werkgevers hoor ik vooral positieve geluiden. Soms bellen ze me op, “of Caparis niet nog meer van die toppers heeft”. Een mooier compliment kun je niet krijgen!’