“Vooral ’s nachts hoor je de mooiste verhalen van mensen”

Eerlijk is eerlijk: hij is zelf geen fanatiek fietsliefhebber. Toch ziet Frans (56) iedere dag honderden fietsen voorbij komen. Al tien jaar werkt hij als beheerder in de bewaakte fietsenstalling in Leeuwarden. Van topadvocaten tot koopjesjagers; Frans krijgt iedereen over de vloer. “Dat maakt dit werk zo leuk. Er is geen mens gelijk”, lacht hij.

“In Leeuwarden zijn twee bewaakte fietsenstallingen: eentje bij het Zaailand en eentje aan de Sint Jacobsstraat. Ik werk het meest in de stalling bij het Zaailand, waar we zo’n zeshonderd fietsen kwijt kunnen. Zeker in het weekend en in de zomer zit de stalling regelmatig vol. Van advocaten en rechters die hier om de hoek bij de rechtbank werken tot mensen die de stad in gaan om te shoppen: iedereen parkeert z’n fiets bij ons.”

“Vroeger kreeg je een bonnetje wanneer je de fiets bij ons in de stalling zette, maar tegenwoordig werken we met stickers met een unieke streepjescode. De stalling is vanaf donderdag tot en met zondag bijna 24 uur per dag open. Dat betekent dat we ook ’s nachts werken. Dan hoor je de mooiste verhalen. Sommige mensen vertellen na een avond stappen hun hele levensverhaal.”

“Het mooiste aan dit werk vind ik het contact met mensen. Vaste klanten ken ik bij naam en andersom. ‘Goedemorgen Frans’, roepen ze dan ’s ochtends. Even een pitje verwisselen of een band plakken, ik doe het graag tegen een kleine vergoeding of als service van de zaak. Kleine moeite, groot gebaar.”