Blog Alex Bonnema

Verantwoordelijkheid nemen

Half januari sprak ik met een groep studenten van de masteropleiding Duurzaam Ondernemen over verantwoordelijkheid nemen voor minderbedeelden. Bij Caparis zien we het als onze verantwoordelijkheid om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werk te bieden dat ze aankunnen én waar ze gezien, gehoord en gewaardeerd worden. Daar heeft het namelijk nogal eens aan ontbroken in het leven van deze mensen.

Naast werk spelen gezondheid, financiële stabiliteit en verbinding met anderen ook een grote rol in het gevoel van tevredenheid. Zouden we mensen ook actiever moeten ondersteunen op deze gebieden?

Velen van ons hebben meer mogelijkheden dan ooit tevoren. We zijn hoger opgeleid, gezonder en rijker. Dit gaat gepaard met meer individualisme dan voorheen en het idee dat iedere individuele situatie het directe gevolg is van zelfgemaakte keuzes. Maar is dit niet te kort door de bocht? Als we onze eigen context naast die van een ander leggen wordt al gauw duidelijk dat niet alles eerlijk verdeeld is. Mijn positie heb ik bijvoorbeeld niet alleen te danken aan hard werken en het maken van de juiste keuzes. Het is ook een gevolg van wat mij toebedeeld is: dat ik goed kan leren, bijvoorbeeld.

Stellen dat ieder individu zelf verantwoordelijk is voor waar hij of zij staat is een makkelijke manier om geen verantwoordelijkheid te hoeven voelen voor een ander. Ik vind dat we die verantwoordelijkheid wél hebben.

In Nederland wonen zo’n 1,7 miljoen mensen met een arbeidshandicap. Daarvan werken 87.000 in de sociale werkvoorziening. Ik voel me verantwoordelijk om de mensen die daarvan bij Caparis werken de handvatten te bieden om andere keuzes te maken. Zo denken we na over hoe we onze medewerkers mee kunnen laten liften op onze duurzaamheidsambities. Ook proberen we hun gezondheid, vitaliteit en zelfvertrouwen te bevorderen. Het gevolg van zulk handelen is potentieel enorm, zowel op individueel als collectief niveau. Stel je voor dat 87.000 mensen kleine beetjes gaan bijdragen: dat brengt heel wat teweeg.

Bij de studenten maakte dit nogal wat los. Het is een belangrijke vraag: hoe kun jij jouw unieke vaardigheden inzetten voor de planeet, de maatschappij en de toekomst die we delen? Maar de belangrijkste vraag is of je die verantwoordelijkheid dan ook neemt.