De kracht van Caparis: Manon Woudstra

Bij Caparis staat de mens centraal. Wij zijn ervan overtuigd dat iedereen uniek is en talenten heeft. Het is voor ons dan ook belangrijk dat iedereen die door onze deuren komt een passende werkplek vindt. Dat is onze kracht. Op hun beurt vormen al deze individuen samen de kracht van Caparis, van uitvoerend medewerker tot werkleider tot kaderpersoneel.

De afdeling Stream van Caparis helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op weg naar passend werk. Deze mensen ontdekken bij Caparis waar ze goed in zijn. De begeleiding is in handen van de werkleider; de coaching gebeurt door de trajectcoach van Stream. Een van de trajectcoaches is Manon Woudstra. Ze werkt vanuit Heerenveen.

Manon is enthousiast over haar werk. ‘Ik word heel blij als iemand die eerst onzeker is, zijn of haar kwaliteiten ontdekt en dan een passende werkplek vindt. Supermooi!’

OP WEG HELPEN
Bij het eerste gesprek met de kandidaat is ook de consulent van de gemeente aanwezig. Manon: ‘We hebben het dan over vragen als: wat maakt dat je bij Stream bent aangemeld? Wat hoop je dat het traject je oplevert? Ook blokkades komen aan de orde. Is vervoer een probleem? Moet er oppas komen voor de kinderen? Heb je lichamelijke beperkingen? We proberen mensen op weg te helpen en mee te denken over oplossingen of aanpassingen.’

TIEN WEKEN
Na een aantal gesprekken en eventueel een kennismaking met andere Stream-deelnemers begint de kandidaat zo snel mogelijk met werken. ‘Ik regel een opstartgesprek met de werkleider en ben daar zelf ook bij. We bespreken wat de kandidaat  gaat doen en wat aandachtspunten zijn. Het traject duurt ongeveer tien weken. In deze tijd zien we wat een kandidaat goed kan, maar ook wat nog lastig of spannend is.’

MAATWERK
Na die eerste periode volgt een advies aan de gemeenteconsulent. ‘We adviseren een vervolgtraject bij Stream of een onderzoek naar het arbeidsvermogen. In het laatste geval kijken we samen met de gemeente of een indicatie voor “Beschut werk” of “Bab” passend is. Kandidaten die doorgaan naar het vervolgtraject begeleiden we naar passend werk. Hoe we dat doen, verschilt per kandidaat. Het is echt maatwerk.’

OP ZOEK NAAR EEN GOEDE PLEK
Is de kandidaat eraan toe om buiten Caparis aan het werk te gaan, dan komen de accountmanagers in beeld. Dat zijn de collega’s die de contacten onderhouden met werkgevers. Manon: ‘Samen zoeken we naar een goede plek voor de kandidaat. Meestal wordt het eerst een proefplaatsing. Gaat het goed? Dan volgt een arbeidscontract. Als een kandidaat dat weet te bereiken, is dat een mooi moment. Ook voor mij.’