De kracht van Caparis: Sjoerd Heddema en Jan Mast

Bij Caparis staat de mens centraal. Wij zijn ervan overtuigd dat iedereen uniek is en talenten heeft. Het is voor ons dan ook belangrijk dat iedereen die door onze deuren komt een passende werkplek vindt. Dat is onze kracht. Op hun beurt vormen al deze individuen samen de kracht van Caparis, van uitvoerend medewerker tot werkleider tot kaderpersoneel.

Ze hebben het mooiste werk wat er is, vinden ze zelf. Sjoerd Heddema (57, rechts op de foto) en Jan Mast (56) rijden in hun busje de hele provincie door. Samen zorgen ze dat de gemalen in Fryslân er netjes bij liggen.

‘In de lente en zomer hebben we het razend druk’, vertelt Sjoerd. ‘Dan groeit alles zo hard! Jan en ik onderhouden de grond rondom de gemalen van Wetterskip Fryslân. We maaien, houden de bestrating netjes, ruimen hekkelafval op en doen wat snoeiwerk als het nodig is.’ Jan: ‘Sjoerd en ik werken nu zo’n acht jaar samen. Overleggen? Dat is bij ons niet nodig. We voelen elkaar aan.’

GRATIS IJS
‘We werken in de vrije natuur. Komen op de mooiste plekjes. Dat is toch fantastisch? Omdat we regelmatig bij dezelfde gemalen komen, herkennen sommige mensen ons. Soms worden we zelfs op de koffie gevraagd!’ Sjoerd lacht: ‘Afgelopen zomer hebben we zelfs een gratis ijsje gescoord. Er fietste een man op een ijsbakfiets voorbij, maar hij kon niet meer remmen. Sjoerd en ik zijn aan zijn fiets gaan hangen, zodat hij tot stilstand kwam. Als bedankje kregen we een ijsje.’

GRAPPEN EN GROLLEN
‘Jan, dat is een echte doorzetter’, vertelt Sjoerd. ‘Hij gaat door tot iets af is. En hij is goudeerlijk. Dat is prettig werken.’ En Sjoerd? ‘Die blijft altijd rustig’, weet Jan. ‘Als we het zweet op het voorhoofd hebben, zegt hij: “Net te hurd! Dan rekket it wurk op!” Samen hebben we de grootste lol. Ja, wij zijn altijd aan het grappen en grollen. Maar ondertussen werken we wel flink door, hoor!’