Vraag en antwoord

 

Vraag: Ik wil een Hederahaag planten. Hoe moet ik deze planten en hoeveel moeten er per strekkende meter geplant te worden om snel een mooie dichte hedera haag te krijgen?

 

Antwoord: Vijf potkluiten per strekkende meter (dus om de ongeveer 20 cm) in de grond ingraven. Bovenkant potkluit gelijk houden met bovenkant aarde. Als de potkluiten meer meer als 5 ranken per stuk hebben is meestal 3 potkluiten per meter al genoeg. Na uitgroei eerste jaar ranken door het vlechtwerk leiden.

 

 

Vraag: Al twee jaar probeer ik een klimop tegen een kale muur te laten klimmen. De klimop groeit goed maar hij weigert zich te hechten aan de muur. Ik probeer de klimop met stokken tegen de muur te leiden, echter hij wil niet 'pakken'. Van mijn buren mag ik geen rek of gaas aan hun muur spijkeren. Hoe krijg ik mijn klimop toch zover tegen de muur aanklimt?

 

Antwoord: Maak de klimop los van eventueel steunmateriaal en leg hem op de grond langs de muur. Dat stuk klimop zal zowel nieuwe wortels als uitlopers vormen en die nieuwe uitlopers zullen je muur beklimmen voordat je het weet.

 

 

Vraag: Waneer moet en kan je een Hedera snoeien?

 

Antwoord: Kan vanaf april tot en met eind september. Niet later anders kijk je een groot deel van de winter tegen een kale Hedera aan.

 

 

Vraag: Is de Hedera helix slecht voor gebouwen? De een zegt dat de wortels het cement 'aanvreten' de ander zegt weer dat het een goede bescherming is tegen de elementen.

 

Antwoord: Nee, is niet slecht. Op wat oudere leeftijd (ouder dan 6 maanden), en onder koele omstandigheden met een wat hoge luchtvochtigheid, kan een Hedera plant vele duizenden kleine tot zeer grote lucht en/of hechtwortels(tjes) ontwikkellen die zich aan allerlei oppervlakten, zoals muren, maar ook aan glas kunnen vasthechten. Het vasthechten aan oppervlakten of voorwerpen (ook aan levende wezens, zoals bomen) kan zo stevig zijn, dat zonder schade aan te richten, de wortels niet meer te verwijderen zijn. Het verhaal dat Hedera's met hun hechtwortels hele huizen kunnen vernielen door het materiaal leeg te zuigen is een fabel. Wat er in feite plaatsvind is dat de hechtwortels het aanwezige condensvocht met daarin eventueel aanwezige voedingstoffen voor hun levensfuncties gebruiken. Dat cement tussen de stenen van de muur losraakt, is meer het gevolg van oude en/of verkeerde (slechte) kwaliteit van het cement, de langdurige afdekking door takken en wortels, en de door de wind daarop uitgeoefende krachten.

 

Er wordt ook wel gezegd dat Hedera niet goed is voor een boom waar hij/zij in klimt. Ook dit is niet waar. Alleen een hele oude boom, die toch al op instorten staat, zou eventueel wat eerder onder het gewicht kunnen bezwijken. Hedera (Klimop dus) is juist heel goed voor het dierenleven in bomen.

 

Het is een van de weinige winter-groene planten in Nederland, en veel vogels gebruiken dat als schuilplaats. Ook is het een plant die op een rare tijd bloeit (oktober/november) en daardoor ook op een rare tijd bessen heeft (januari/april). Die bessen zijn giftig voor ons, maar wintervoer voor een aantal vogels.

 

 

Vraag: Na het verwijderen van de klimop op de buitenmuur en kozijnen blijven heel hardnekkige "voetjes" kleven aan de muur. Hoe verwijder je die?

 

Antwoord: Met een harde (staal)borstel, een verfbrander (op steen), of insmeren, laten intrekken met een pittig biotex sopje of haar cremespoeling, en dan wegborstelen of wegspuiten met een hogedrukspuit gaat vaak erg goed. (Denk erom, een hogedrukspuit kan voegbeschadiging geven!).