Verzorging en andere teelttechnieken voor een plant met vele verrassende toepassingen voor binnenshuis, tuin, balkon en terras

Verzorging in huis.

 

De Hedera (helix) voor binnenshuis verdraagt redelijk goed droge lucht, op voorwaarde dat de lucht niet te warm is. 12-18 graden is perfect. 30 graden is een vaak schadelijke temperatuur. Als de luchtvochtigheid stijgt bij temperaturen tussen de 12 en 20 graden celcius over een wat langere periode, dan zullen er op de ranken, overal spontaan duizenden luchtworteltjes ontstaan. Om deze reden zal een kamerklimop het vooral dus goed doen in kamers die relatief koel blijven. Zelfs buiten, in onverwarmde ruimten of onder afdaken koepels groeien ze naar hartelust. (zie ook wetenswaardigheden)

 

Om kamerklimop in optimale omstandigheden te houden, zult U vooral op wat minder koele plaatsten de bladeren regelmatig moeten besproeien of nevelen. Dit om de bladtemperatuur te verlagen, en zodoende ook het afkoelingmechanisme van de plant wat te helpen. Hedera in pot op een zeer warme plaats (warmer dan 28 graden celcius), krijgen het moeilijk. Hou de potkluit in de zomer voldoende vochtig, zeker wanneer de temperatuur binnenshuis oploopt. Giet spaarzaam in de winter. Laat ook de potkluit nooit helemaal uitdrogen. Het allerbeste is de opzuigmethode, bijvoorbeeld uit een plantschaal. Simpel gezegt betekent dit; de plant met pot 1x per week op een schotel (of in een pannetje) met water zetten, het water laten opzuigen en overtollige water wat na ongeveer een half uur niet opgenomen is, weggooien. Een alternatief is de dompelmethode, hetgeen betekent dat de potkluit ongeveer een minuut onder water wordt gehouden. Onthoud echter, dat de Hedera eerder dood gaat van teveel water, dan van te weinig. Een keer in de 4-6 weken bemesten met maximaal 1 gram kamerplantenmest per liter water.  Als het kan in een meng - verhouding NPK van 20+5+20 Geef klimop in de winter een lichte standplaats; in de zomer plaatst U de planten juist niet in de volle zon. Voorkeur is halfzon. Verpot de planten om het jaar (vanaf januari tot maart) in een pot die een beetje groter is dan de vorige.

 

Wat te doen als iets misgaat?

 

De Hedera worden zelden door ziekten en parasieten aangetast. Alleen als de natuurlijke klimatologische wensen van de plant te ver afwijken van wat optimaal is, en/of de plant in een te droge of hete ruimte staat, kan spintmijt ontstaan, en schade aanrichten. De planten krijgen een vaal en grauw uiterlijk, en overal op de (onderkanten) bladeren lopen hele kleine (meestal rode of oranjebruine) spinnetjes. Ook blad- en schildluizen kunnen voorkomen, deze komen vaak aanwaaien, een aantasting begint dan ook vaak in de buurt van een raam of deur. Regelmatig stevig met water afsproeien bladonderkanten en vooral toppen van ranken, kan met name spint en luis aantastingen redelijk onder controle houden. Zorg er voor dat de kluit hierbij niet (te) nat wordt. Toepassen van Milieu-vriendelijke bestrijdingsmethoden of gewasbeschermingsmiddelen (...medicijnen!) is ook een mogelijkheid bij de wat zwaardere aantastingen. Deze kan men verkrijgen in de speciaalzaken, zoals tuincentra. Tegenwoordig zijn er voor particulieren ook de biologische bestrijders verkrijgbaar, die de proffesionele kwekers gebruiken tegen o.a rups, luis en spint.

 

Als een Hedera met name in warme perioden teveel water krijgt (dus volledig doorweekte potkluit) is er kans op aantasting door Phytium en Phytopthora bodem- en wortelschimmels. Dit is vaak te herkennen als een of meer ranken slap gaan hangen zonder dat de plant droog is. Dit probleem kan achteraf bijna niet meer gecorrigeerd worden, dode of afstervende ranken bovengronds afknippen (niet uit pot trekken !!!) en plant aan de droge kant houden. De kans is aanwezig dat de overgebleven ranken zich naderhand weer gaan vertakken en de plant weer uit kan groeien.

 

Ook kan het gebeuren dat de bontbladige klimop een gewoon groen blad krijgt. Soms ook helemaal witte bladeren bij sommige bonte soorten, In dit geval staan de planten te donker of is er sprake van een zogenaamde chlorophyl mutant (ook wel albino genoemd). Van nature hele felle witte, groene en/of gele kleuren kan ook, dit zijn vaak bijzonder mooie rassen, echter in een huiselijke omgeving vaak bijzonder zwak en kwetsbaar.

 

Tot slot; Hedera's zijn bijzondere sierlijke en sterke planten die zelden of nooit teleurstellen. Zijn er toch problemen mail ons of vul ons vraag en antwoord formulier in.